Valaistuksen merkitys retro sisustustyylissä

lamppu

Retro sisustustyyli on hauska, vilkas, ja sisältää villejä maaleja ja kirkkaita värejä. Se yhdistää usein useiden vuosikymmenien tyylejä, ja menneisyyden trendit ja tyylit vaikuttavat siihen paljon. Usein mieleen saattaa retrosta tulla 1950, – 60 ja -70 luvut, sillä kauemmas mennessä on kyse jo vintagetyylistä.

Retro sana voidaan liittää myös vanhojen aikojen esineiden uudelleen muotiin tulemiseen. Esimerkiksi farkkuja voidaan pitää retrona, tai esimerkiksi tietynlaista tapettia. Retro sisustustyyli ei suomessa ole niin yleinen, kuin muualla, mutta sen erikoisuuden vuoksi on hyvä käydä läpi miten retro sisustustyylistä voi hyötyä jokainen. Sinun ei tarvitse sisustaa kotiasi täysin retrotyylin mukaan, mutta voit esimerkiksi vain poimia elementtiä tyylistä.

Loppuen lopuksi jokainen varmasti haluaa kotinsa olevan omaperäinen ja mukana. Koska retrotyyli ei ole yhtä rajoittunut kuin esimerkiksi moderni tai skandisisustus, voit valita erilaisia värejä ja kuvioita vapaammin mielesi mukaan. Parasta retrotyylissä on, että vaikka se on selkeä tyylisuuntaus voit suhteellisen vapaasti valita esimerkiksi värimaailmaa ja kalusteita näiden rikkomatta tyylisuuntausta. Vaikka haastavaa voi olla löytää sopivia vanhanhenkisiä kalusteita, pitämällä silmät auki saatat löytää genreen sopivia esineitä myös perinteisistä verkkokaupoista.

Värit retro sisustustyylissä.

Retrotyylin huonekalut noudattavat abstraktia tunnelmaa, ja täten ympäristö voi olla hyvin värikäs. Vaikka värimaailma on voimakas, keskeisinä ovat lämpimät sävyt kuten keltainen, oranssi, punainen ja vihreä. Kalusteissa voit nähdä myös jonkin verran puuta.

Perinteisten värien lisäksi, on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, miten valaisimet valitaan kyseistä tyylisuunta noudattaen. Nettilamppu.fi osoitteesta löydät hyviä ja kauniita vaihtoehtoja retroon sisustukseen. Kuten edellä mainittu, värimaailma itsessään on jo lämmin – täten valaistuksen tulee olla myös lämpimän sävyinen tukeakseen yleiskuvaa ja tuodakseen oikeanlaisen tunnelman.

Keittiö saattaa retro sisustustyylissä olla haastava. Nykypäivänä keittiöt ovat perinteisesti hyvin yksinkertaisia, mutta retrotyyliin kuuluu tiiviisti erilaiset laatat, sekä pinnat. Parhaimmassa tapauksessa keittiön pöydän tuolit voivat olla jokainen erityylisiä. Täten myös valaisimen valinnassa voi olla haastetta. Usein työtasojen tulisi olla hyvin valaistut, mutta valaistuksen liian kylmäksi mennessä se voi pilata retrotunnelmaa. Täten siis on hyvä valita lamppu, jonka lämpötilaa saat säädeltyä retrotyyliin sopivaksi.

Retrot valaisimet

Ennen valaisimiin siirtymistä on hyvä käydä tyypillisimpiä huonekaluja läpi, jotta sitten osaat myös valita oikeanlaisen valaisintyypin sekä värimaailman. Huonekaluissa erikoisinta onkin niiden epätavalliset muodot – käden muotoinen nojatuoli kuuluu tyyliin hyvin, siinä missä esimerkiksi tyylille tyypillisiltä aikakausilta on hyvä ottaa sisustukseen mukaan tauluja. Usein esimerkiksi nojatuolit ja sohvat ovat suuria. Materiaaleilla ei ole niin suurta merkitystä.

Koska retro sisustustyylissä usein pelaillaan väreillä ja muodoilla, valaisimen valitsemissa on hyvin paljon vapautta. Voit valita joko yksinkertaisen metallisen valaisimen roikkumaan katosta, mikäli haluat muiden esineiden kiinnittävän enemmän huomiota. Toisaalta retrotyyliin sopii myös hyvin näyttävä tai esimerkiksi erikoisen värinen lampunvarjostin.

Koska tyyliin tyypillistä ovat pienet yksityiskohdat, voit leikitellä valaisimilla paljon. Voit hankkia esimerkiksi useamman erikoisen pöytälampun massiivisille puusohvapöydille tuomaan lisää retrotunnelmaa. Myös tyypillinen metallinen jalkalamppu on lähes pakollinen olohuoneeseen – sisustusnäkökulman lisäksi se on käytännöllinen esimerkiksi kirjaa lukiessa.

Makuuhuoneessa voit yhdistää esimerkiksi erikoisen muotoisen seinälampun tuomaan yöllä valoa. Retrotyylissä tyypillistä on erilaisten taulujen runsaus, joten voit yrittää sulauttaa nämä erikoiset seinävalot yhteensopiviksi taulujen kanssa. Voit myös makuuhuoneessa pelailla erilaisilla pöytälampuilla, jotka voit sijoittaa esimerkiksi puiselle senkille erimallisten maljakoiden kanssa. Etenkin kristallimaljakot ovat tyypillisiä retrosisustustyylille.